الإضطرابات السلوکية و المعرفية لدى الاطفال وعلاقتها بتکرار تناول المضافات الکيميائية فى الاغذية المحفوظة

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

قسم علم النفس - کلية البنات - جامعة عين شمس

المستخلص

ملخص :
قد قامت الدراسة الحاليهبالکشف عن العلاقة بين الاضطرابات السلوکية و المعرفية باختلاف درجة تکرار تناول  الاغذية التى تحتوى على المضافات الکيميائية لدى الاطفال فى المرحله العمريه من (9-11 ) سنه ، وقد اسفرت النتائج عن وجود علاقة دالة موجبة بين درجة تکرار تناول الأغذية المحتوية على المضافات الکيميائية والإضطرابات السلوکية (العناد، مشکلات معرفية في الانتباه، زيادة النشاط، الخجل، القلق، مشکلاتاجتماعية، فرط الحرکة وتشتت الانتباه، الاندفاعية، تقلب المزاج، درجة المؤشرالکليه وفقًا لمقياس کورنز، تشخيص تشتت الانتباه وفقًاللدليل التشخيصي الرابع، تشخيص فرط الحرکة الاندفاعي وفقًا للدليل التشخيصي الرابع)، وجود علاقة  دالة موجبة بين درجة تکرار تناول الأغذية المحتوية على المضافات الکيميائية والإضطرابات المعرفية،لا يوجد فروق دالة احصائيا بين في أداء الأطفال باختلاف درجة تناول الأغذية التي تحتوي على المضافات الکيميائية وسلوک الطفل (مقياس کونرز) لدى الأطفال من سن 9-11 سنه،وجود فروق دالة احصائيا بين أداء الأطفال باختلاف درجة تناول الأغذية التي تحتوي على المضافات الکيميائية على مقياس القدرة المعرفية (منظومة التقييم) لدى الأطفال من سن 9 -11 سنه.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Abstract
Disorder Behavioral and Cognitive in Children and Address Repeating Eating Chemical Additives in Foods Preserved:
 
- This study aims to discuss the impact of eating chemical additives the impoct of eating chemical additives in food saved on two variables:-
 
1- some behavioral disorder in children in primary stage represented in (Oppositiona– Anxious–Hyperactivit- Psychosomatic).
2- cognitive disorder among children in primary stage represented in children in primary stage represented in (planning – attention - simultaneity processing-succession processyng), and adopted aresearcher researcher on alinking descriptive method, the sample consisted of a group of childhood (9-11 years) children have been chosen intentionaiiy from one, Egypt, anas bin malik school oe government area.
 
RESULTS:
1- There is a positive relationship between the repeated eat food containing chemical additives in food and cognitive disorders in children from the age (9-11) Years.
2- There is a positive relationship between the repeated eat food containing chemical additives in food and behavioral disorders in children from the    age (9-11) Years.
3- There are not differences in the performance of children  repeated eating food containing chemical additives on a scale of behavioral disorders in children aged (9-11) years.
4- There are differences in the performance of children repeated eating food containing chemical additives in measure of general cognitive ability in children aged (9-11) years.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية